Analyses & Etudes

BNP Paribas Cardif - Munkaerőpiaci Stabilitási Index

BNP Paribas Cardif: stabilnak és biztosnak érezzük az állásunkat

2019. május 21., Budapest – Az év végén mért magas értékhez hasonlóan, az idei első negyedévben is 68 pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index a hazai dolgozók körében. Az egy évvel korábban mért adatokhoz képest enyhén emelkedett a legtöbb részmutató, vagyis éves szinten fokozatosan nő azok aránya, akik szerint még sokáig fennmarad az őket foglalkoztató cég, valamint a pozíció, amelyben dolgoznak, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös márciusi munkaerőpiaci kutatásából. 

 

A tavalyi év hasonló időszakához képest 2 ponttal csökkent, az előző negyedévhez képest viszont változatlanul 68 pontot vett fel az index márciusban. A BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe alapján a most tapasztalt megtorpanás ellenére hosszabb távon emelkedő tendenciáról beszélhetünk.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

A negyedéves jelentésből kiderül, hogy a megkérdezettek körében 91 pontot mértek azzal kapcsolatban, hogy mennyire bíznak a jelenlegi munkahelyük fennmaradásában. A megelőző két évben ez az érték 90, illetve 91 pontot vett fel. Ugyancsak érdemes megemlíteni azt a részmutatót is, amely arra kérdez rá, hogy a munkavállalók mennyire érzik biztosnak a jelenlegi pozíciójukat: 2018 első negyedévéhez hasonlóan idén is 89, előtte lévő évben 87, míg 2016-ban 78 pontot vett fel. Az újbóli elhelyezkedés esélyével kapcsolatban már emelkedő tendenciát tapasztalunk, mivel a tavalyi 48 és a tavalyelőtti 47 után idén 52-re ugrott ez a részmutató.

„Bár összességében idén év elején kissé visszaesett a bizalmi index a tavalyi első negyedévhez képest, a munkavállalók optimizmusa a munkahelyük és a saját pozíciójuk kapcsán ismét magas volt. Az újbóli elhelyezkedés megítélésével kapcsolatos optimizmus változatlan az év végi eredményekhez képest, ugyanakkor az elmúlt tizenkét hónapban ez is jelentősen emelkedett” – mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A karrierre vonatkozó jövőképpel kapcsolatban a férfiak 78, a nők 73%-a úgy érzi, hogy több mint 5 évig megmarad az állása, illetve a férfiak 75%-a és a nők 70%-a látja biztosnak a saját pozícióját a jelenlegi munkahelyén. A férfiak 39, a nők 33% válaszolta azt, hogy állásvesztés esetén könnyen vagy nagyon könnyen találna magának új munkát. 

Azok a munkavállalók viszont, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 36%-uk szerint a cég meg fog szűnni, 27%-uk pedig úgy látja, hogy nincs elég szakember, illetve a cég nem találja meg a megfelelő kollégákat. Közel egyharmaduk (29%) azt jósolja, hogy nagy eséllyel leépítés várható, amelynek során tőle is megválnak; a válaszadók csaknem egynegyede (24%) saját maga szeretne új munkahelyre kerülni, ami az előző évhez képest 4 százalékpontos esést jelent.

Általánosságban elmondható, hogy a különböző demográfiai változók mentén nem történtek jelentős változások az elmúlt évben.

Korcsoportok szerinti bontásnál az látható az adatokból, hogy a harminc és a hatvan év közötti korosztály némileg optimistább a többi csoporthoz képest, mivel 69-70 pontot ért el, szemben a 18-29, illetve 60 felettiekkel: előbbinél 65, utóbbinál 59 pontot vett fel az index. Ez a korábbi évekhez képest nem jelent számottevő változást.


Az iparban-építőiparban és a kereskedelemben egyaránt 69-69, a közigazgatásban dolgozóknál 66 pontot, a mezőgazdaságban tevékenykedő munkavállalóknál 72 pontot mértek. 

A település mérete szerinti bontás vizsgálatakor a budapestiek és városban lakók körében egyaránt 69-69 pontot mértek a kutatók. Régiós szinten gyakorlatilag nincs eltérés az ország középső, keleti és nyugati része között: az első régióban 69, az említett két másik területen 68-68 pontot mértek a válaszadók körében.

Az iskolai végzettséget tekintve általában a diplomások és az érettségivel rendelkezők alkotják a legbizakodóbb csoportot. Előbbinél 70, utóbbinál 68 pontot ért el a bizalmi index, ugyanakkor a szakmunkás papírral rendelkezők körében most 69 pontot mértek. Tőlük hagyományosan lemaradva 63 ponttal a legfeljebb 8 osztályt végzettek jönnek.

Információ a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexről

A BNP Paribas Cardif biztosító a Mediánnal közösen 2014-ben alkotta meg az indexet. Azért hozták létre, hogy mérni lehessen: mennyire stabil a munkaerőpiac a munkavállalók szemszögéből, tehát a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra, milyen lépéseket tennének meg annak érdekében, hogy megtartsák munkahelyüket, ha az veszélybe kerülne, illetve, hogy megérzésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget. Az index 1 200 fő személyes megkérdezésén alapul. A minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet.

Először egy alapkutatást végeztek el, melynek keretén belül 13 releváns kérdést tettek fel egy országosan reprezentatív mintának, a következő három dimenzióban:

- A munkahely biztonsága

- Potenciális erőfeszítések az állásuk megőrzése érdekében

- Egy új állás megtalálásának komplexitása

                                                                                                 

Statisztikai elemzéssel kiválasztották az indexképzéshez leginkább megfelelő 7 kérdést. Az ezen 7 kérdés alapján számított index minél magasabb értéket vesz fel, a munkavállalók:

- annál jobban bíznak abban, hogy a munkahelyük hosszútávon megfelelő álláslehetőséget tud nekik biztosítani

- annál stabilabbnak érzik saját pozíciójukat a munkahelyükön

- annál több mindent tennének meg azért, hogy megtartsák állásukat, ha az esetlegesen veszélybe kerülne

- annál könnyebbnek értékelik egy esetleges új munkalehetőség megtalálását

 

Az előző év azonos időszakában mért adatokkal való összehasonlítás jobban rámutat a trendszerű változásokra, illetve nem vezet félre az esetleges szezonalitás sem.

 

A magyarországi BNP Paribas Cardif biztosítóról

A BNP Paribas Cardif leányvállalatai 2002-ben kezdték meg működésüket Magyarországon. A CARDIF Biztosító Zrt. és a CARDIF Életbiztosító Zrt. a jövedelempótló biztosítások szakértőiként meghatározó szereplői a hitelfedezeti és számlavédelmi biztosítások piacának.

Partneri kapcsolatokon alapuló üzleti modelljüknek köszönhetően termékeiket bankokkal, más biztosítókkal, áruházláncokkal, telekommunikációs vállalatokkal és közműszolgáltatókkal kötött együttműködési megállapodásokon keresztül értékesítik. Ügyfeleik száma közel 700 000.

A BNP Paribas Csoport tagjaként a Biztosító erős anyavállalati háttérrel és szoros testvérvállalati együttműködés mellett tevékenykedik Magyarországon.

 

Munkavállalók száma Magyarországon:              50 fő

 

Fő termékek:                                     hitelfedezeti biztosítások, jövedelembiztosítások, közüzemi és telefonszámla-biztosítások, garancia kiterjesztés és balesetbiztosítás

Bruttó díjbevétel (2018):

CARDIF Életbiztosító Zrt.:              2,50 milliárd forint

CARDIF Biztosító Zrt.:                     4,75 milliárd forint

 

A BNP Paribas Csoportról

A BNP Paribas Csoport a világ 72 országában van jelen és több mint 202.000 alkalmazottat foglalkoztat. Két alaptevékenységével, a lakossági banki és a kereskedelmi banki üzletágával előkelő helyet foglal el a nemzetközi ranglistákon. Magyarországon a BNP Paribas több mint 25 éves múlttal rendelkezik. A Bank 1991-ben kezdte meg működését Magyarországon. A BNP Paribas Cardif ikerbiztosítókon kívül a BNP Paribas Csoport leányvállalatai Magyarországon: a BNP Paribas Magyarországi Fióktelepe befektetési banki termékek széles palettáját kínálja állami, helyi és nemzetközi nagyvállalati, és intézményi ügyfelei részére.  A Magyar Cetelem Bank, amely jelentős szereplője a fogyasztói és személyi kölcsönök piacának, a gépjármű flottakezelésben és operatív lízingben tevékeny Arval Magyarországot, illetve az értékpapír elszámolási és letétkezelési szolgáltatásokat nyújtó BNP Paribas Securities Services. A BNP Paribas Csoport legfiatalabb tagja Magyarországon a BNP Paribas Real Estate, amely ingatlankezelési szolgáltatások széles skáláját ajánlja.

 

A BNP Paribas Cardif-ról

A hitelfedezeti biztosítások nemzetközi piacán vezető szerepet betöltő BNP Paribas Cardif, a BNP Paribas Csoport biztosítója, kockázati és megtakarítási biztosítási termékeket kínál. Világszerte 35 országban van jelen és mintegy 100 millió ügyfelet biztosít; Európában, Dél-Amerikában és Ázsiában meghatározó piaci szereplő. 2018-ban a BNP Paribas Cardif összesen mintegy 10.000 alkalmazottat foglalkoztatott, bruttó éves díjbevétele 31,8 milliárd euró volt.

 

Articles sur le même thème

Actus des entreprisesPublicationsEnergies renouvelables - Développement durable - EnvironnementIndustrie

UN FUTUR NUMÉRIQUE AVEC LES PRODUITS INTELLIGENTS LEGRAND

LEGRAND NOUS MONTRE, À TRAVERS SES PRODUITS, QU'UNE MAISON CONNECTÉE PEUT ÊTRE AGRÉABLE ET SÉCURISÉE, TOUT EN GARDANT UN PRIX ABORDABLE.

Evénements sur le même thème

Gala & Soirée

Gala 2019

Virtuosité musicale - Le monde merveilleux de la musique

PLUS D'ACTUALITÉS

Partager cette page Partager sur FacebookPartager sur TwitterPartager sur Linkedin

Fermer

Connaisez-vous notre page Facebook?